Кламер БГ - Бизнес новини: БСК призова държавата да не се меси в търговските отношения в енергетиката

БСК призова държавата да не се меси в търговските отношения в енергетиката

Бизнес

|
Вт, 18 Март 2014г. 13:55ч.
БСК призова държавата да не се меси в търговските отношения в енергетиката

Търговските спорове за дължими суми между държавната "Национална електрическа компания" и електроразпределителните предприятия Ч)ЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про"трябва да се водят на масата на преговорите, а не през медиите и държавната намеса в тях е недопустима. Това се посочва в позиция на Българската стопанска камара (БСК), разпространена до медиите във вторник, когато изтича крайният срок даден от правителството на трите дружества да платят на НЕК 318 млн. лв., които са си прихванали по свои плащания към държавната компания, която от своя страна им ги дължи.

Ако предприятията не направят това, в сряда Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще открие процедура по отнемане на лицензите им, като отделно от това стана ясно, че регулаторът е глобил с по 1 млн. лв. ЕВН и "Енерго-Про", а подобна санкция се готви и за ЧЕЗ, но не стана ясно за какви нарушения са наказани дружествата.

"Политическата намеса в търговските взаимоотношения между две или повече компании, които са с равен статут по българското законодателство, е недопустима и вредна за цялостната икономическа среда, особено в период на криза. Подобен натиск по същество представлява непозволена държавна намеса на пазара и, като цяло, е лош сигнал към бизнеса и към потенциалните инвеститори", пише в становището на бизнес организацията.

Според нея, е недопустимо различното третиране на длъжника НЕК, от една страна, и на ЕРП, от друга страна, на които под натиск се отказва да покрият чрез прихващане задълженията си, натрупани поради нормативното изискване за изкупуване на енергията от ВЕИ.

От БСК допълват, че настоящата тежка криза в енергийния сектор е резултат от дългогодишните популистки политически решения и опитите да се провежда социална политика чрез натиск върху цената на тока. Това продължава да нанася тежки дългосрочни рани върху българската енергетика, тъй като непазарният ценови подход води до финансови дефицити в системата, заради което тя не може да се поддържа нормално. Тези решения оказват нелоялни и непазарни удари върху алтернативните енергийни продукти и не създават стимули за подобряване на енергийната ефективност и за създаване на реален енергиен пазар.

"Време е хората, които управляват процесите в енергетиката, да признаят, че ценовият удар върху енергийните потребители е неизбежен и е въпрос на време. Въвеждането на пазарните подходи в енергетиката ще се случи рано или късно – от управляващите зависи дали ще го направят плавно, или шоково при съответни социални компенсации", призовава бизнесът.

"Размахването на пръст и демонстрацията на сила от страна на държавата фактически показва нейната слабост и безпомощност за преодоляване на трайните структурни деформации в сферата на енергетиката", заключават от БСК.

mediapool.bg