Кламер БГ - Бизнес новини: БНБ строи нов касов център в Пловдив за 10 млн. лв.

БНБ строи нов касов център в Пловдив за 10 млн. лв.

Бизнес

|
Ср, 31 Юли 2019г. 18:31ч.
БНБ строи нов касов център в Пловдив за 10 млн. лв.

Българска народна банка (БНБ) започна строителство на нов касов център в Пловдив. При изграждането му ще се прилагат най-съвременни проектни решения по отношение на строителството, оборудването и системите за сигурност.

Касовият център на БНБ ще бъде изграден в жилищен район "Тракия" на бул. "Ягодовско шосе" № 2.

Основната му функция е свързана с извършване на операциите по касовото обслужване с банкноти и монети – приемане, предаване, обработване, съхраняване и транспортиране.

Целта е да се постигне високо качество, сигурност и ефективност на касовите операции на територията на Южна България и в частност – област Пловдив, се казва в съобщението на БНБ.

Изпълнител на обекта е ДЗЗД "Тракия БНБ" с участници "Калистратов груп" ООД и "Геострой" АД. Те спечелиха обществената поръчка с най-ниска цена от близо 9.5 млн. лв. без ДДС.

В търга участваха общо четирима участника, от които двама не бяха допуснати до отваряне на ценовите предложения. Другият кандидат, чиято цена беше отворена, е "Главболгарстрой" АД. Компанията предложи над 11.5 млн. лв. за изпълнението на обекта на БНБ – почти толкова, колкото беше прогнозната стойност.

"Касовото обслужване с банкноти и монети е специална дейност. Тя предявява много високи изисквания. Аз съм убеден, че нашият касов център ще отговори на най-високите международни изисквания. Гаранцията за това е както в проекта, така и в качеството на строителите." Това каза на официалната церемония управителят на БНБ Димитър Радев.

На първата копка на обекта бяха и подуправителят на БНБ Калин Христов, кметовете на Пловдив Иван Тотев и на район "Тракия" Костадин Димитров, както и изпълнителния директор на "Геострой" АД Владимир Вутов и управителят на "Калистратов груп" ООД Павел Калистратов.

Плановете са новият касов център на БНБ в Пловдив да отвори врати до края на 2020 г.

mediapool.bg