Кламер БГ - Бизнес новини: БЕХ обяви конкурс за 5 обслужващи банки

БЕХ обяви конкурс за 5 обслужващи банки

Бизнес

|
Пон, 13 Ян 2014г. 10:13ч.
БЕХ обяви конкурс за 5 обслужващи банки

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е обявил конкурс за избор на общо 5 обслужващи банки, става ясно от обява, публикувана в сайта на дружеството. Срокът за приемане на оферти изтича на 24 януари.

"Целта на процедурата е да се изберат 5 финансови институции, които да обслужват дейността на БЕХ ЕАД, тъй като дружеството попада в приложното поле на правилата за концентрация, съгласно които нетната експозиция на възложителя към една кредитна или финансова институция не може да надвишава 25 на сто от общия размер на паричните средства на възложителя", се казва в съобщението.

През май служебният кабинет на Марин Райков прие постановление, според което държавните фирми не трябва да депозират повече от 25% от свободните си пари в една и съща банка. Както е известно през последните десетина години основната концентрация на депозити бе в Корпоративна търговска банка на Цветан Василев.

В средата на декември вицепремиерът Даниела Бобева отчете, че концентрацията на парите на държавните дружества намалява и в една банка са 22.67% от депозитите към 30 ноември 2013 г., което бе наполовина по-малко в сравнение с нивата през март м.г., - 47.05%.

mediapool.bg