Кламер БГ - Бизнес новини: БДЖ скоропостижно спря влака Пловдив-Одрин

БДЖ скоропостижно спря влака Пловдив-Одрин

Бизнес

|
Ср, 05 Юни 2019г. 19:34ч.
БДЖ скоропостижно спря влака Пловдив-Одрин

След само два изпълнени курса, пуснатият през изминалия уикенд влак от Пловдив до Ордин и обратно се спира, съобщиха от БДЖ в сряда. Това било временно, не не се посочва докога

Като официална причина са посочва "осигуряване на по-удобна възможност за пътуване до Турция, която да обхваща по-широк кръг от клиенти на националния железопътен превозвач". Затова вече се изготвяли варианти влакът до Одрин да тръгва от София.

По информация на OFFNews обаче решението е взето заради недомисленото разписание и крайно разочароващия брой пътници за първите курсове. На 1 юни до Одрин се возили само 38 души, а на следващия ден били още по-малко, въпреки че цената за двупосочния билет от 28.50 лв. е по-ниска от тази на автобусите от Пловдив до турския град, твърди изданието. По негова информация властите в Одрин са били осигурили за пътниците от уикенд композицията от България безплатен транспорт от гарата до центъра на града .

Слабият интерес към влака бил заради неудобното разписание и прекалено дългото пътуване. Той тръгваше в 08:40 часа от Пловдив и пристигаше в Одрин в 12:18 часа. Наобратно потегляше в 17 часа, за да се върне в Пловдив в 21:15 ч. Според железничари четири часа са прекалено дълго време за изминаване на 200 км жп линия, която на хартия трябва да осигурява скорости от 160 км/ч.

След като преди седмица маршрутът бе обявен официално, сега от БДЖ твърдят, че влакът бил тестови.

Според съобщението на държавните железници "туристическият влак ще продължи да пътува, след като се преразгледат и осъществят всички съгласувателни процедури със съответните институции в най-кратък срок".

Всички, които са закупили предварително билети за пътуване от Пловдив до Одрин за 8 и 9 юни, могат да възстановят парите си от съответните международни бюра и билетните каси, от които са закупени.

mediapool.bg