Кламер БГ - Бизнес новини: БДЖ върви към фалит, ако не се разбере с кредиторите

БДЖ върви към фалит, ако не се разбере с кредиторите

Бизнес

|
Пон, 14 Апр 2014г. 14:23ч.
БДЖ върви към фалит, ако не се разбере с кредиторите

Сметките на БДЖ продължават да са под запор от кредиторите. "Ако не се разберем с тях, това ще доведе до фалит на държавните железници", каза зам.-министърът на транспорта Антон Гинев пред Mediapool. По думите му преговорите с кредиторите вървят трудно и не са лесни.

В началото на февруари германската финансова институция FMS Wertmanagement запорира сметките на БДЖ заради просрочените дългове по облигационен заем в размер на 11 милиона евро. |Година по-рано пък бяха блокирани активите на дъщерното "БДЖ- Товарни превози" заради неплатени дългове към "Депфа банк".

Германия настоява проблемът с просрочените задължения на държавния мастодонт да бъде решен на правителствено ниво. Засега обаче няма изглед скоро да има развръзка, стана ясно от обясненията на Антон Гинев, който не се ангажира със срок кога ще приключат преговорите.

Зам.-министърът на транспорта увери обаче, че БДЖ разполага с необходимите над 10 млн. лв. за да погаси вноската по облигационния заем през май. Другата добра новина според Гинев е, че дълговете на дружеството намаляват и от около 707 млн. лв. вече са 620 млн. лв.

В същото време БДЖ обаче обмисля да създаде дъщерно ремонтно дружество, каза зам.-министърът на транспорта. Той призна, че ремонтната дейност не е печеливша, но с добър мениджмънт и миноритарно участие на частна компания щяло да се оптимизира дейността на държавния холдинг. Гинев не посочи с коя частна компания БДЖ планира да прави смесено дружество.

В момента се прави анализ кои ремонтни депа на БДЖ да влязат в дъщерната компания, каза Гинев. Компанията има над 20 ремонтни бази в София, Пловдив, Карнобат, Димитровград и други. По думите на Гинев до средата на годината трябва да има яснота кои от тях може да влязат в новата дъщерна компания.

Според Гинев Министерството на транспорта към момента не планира да прави нови държавни дружества.

mediapool.bg