Кламер БГ - Бизнес новини: Асоциация "Природен газ" обвини ДКЕВР, че пречи на газификацията

Асоциация "Природен газ" обвини ДКЕВР, че пречи на газификацията

Бизнес

|
Ср, 02 Апр 2014г. 16:42ч.
Асоциация "Природен газ" обвини ДКЕВР, че пречи на газификацията

Българската асоциация "Природен газ" обвини в сряда Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, че пречи на процеса на газификация в България.

В открито писмо, разпространено до медиите, членовете на асоциацията посочват, че от години търсят партньорството на ДКЕВР, за да подобрят качеството и да понижат цената на предоставяните на клиентите им услуги.

"Ето защо оложихме усилия да открием какво ви дава основание да твърдите, че всички ваши действия и решения са насочени към подобряване на условията за развитие на процеса на газификация на България. За съжаление, не открихме нито един, дори отделен пример на такива решения или действия от ваша страна", заявяват от асоцияята, след което посочват "само част" от многобройните примери за "най-често вредните последствия" от действията на комисията.

Към нея е отправено обвинение, че в противоречие с добрите практики и здравия разум си позволява едностранно да променя условията по сключени договори, каквито представляват лицензиите за разпределение на природен газ, изготвени в съответствие с обявените от държавата условия, съдържащи се в подготвената от ДКЕВР тръжна документация.

ДКЕВР освен това сключва съответния лицензионен договор за определена урбанизирана територия, без да е уредил или поне договорил минимум от необходимите на инвеститора права за изграждане и експлоатация на газовата инфраструктура, което води до значими разходи, отразяващи се в цените за крайните потребители.

Асоциацията освен това обвинява ДКЕВР, че "по един безскрупулен начин, несъответстващ на никоя от познатите практики в Европа или другите демократични страни с пазарна икономика", си е позволила да изключи всички по-големи консуматори от обхвата на изградените от лченовете й мрежи, давайки им статут на „привилегирован” консуматор. "Благодарение” на тези ваши действия, част от капацитета на построените газопроводи остана неизползваем. А откъде ще се осигури поне нормалната възвръщаемост на вложените средства? Кой ще плати за нанесените преки вреди на инвеститорите?", питат от асоциацията в откритото си писмо.

По-нататък в него се посочва, че 14 години след създаването на ДКЕВР нито обществото, нито компаниите-лицензианти са имали възможността да прочетат поне един публичен отчет или анализ на комисията за състоянието на регулираните от нея сектори.

"Не на последно място, уважаеми госпожи и господа, опитът Ви да се правите на членове на "Извънредна комисия” не ви прави страшни, а смешни", пишат още членовете на Българската асоциация "Природен газ".

mediapool.bg