Кламер БГ - Бизнес новини: Американски компании имат интерес към инфраструктурни обекти у нас

Американски компании имат интерес към инфраструктурни обекти у нас

Бизнес

|
Четв, 28 Май 2020г. 16:36ч.
Американски компании имат интерес към инфраструктурни обекти у нас

Американски компании проявяват интерес към изпълнението на инфраструктурни обекти в България и са готови да засилят присъствието си в България.

Това е станало ясно по време на видеоконферентна среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова с посланика на САЩ у нас Херо Мустафа. В разговора са участвали и членовете на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" проф. Олег Асенов и инж. Иван Досев, се казва в съобщение на пресцентъра на регионалното министерство. В него не е посочено към кои инфраструктурни обекти и кои американските компании имат интерес.

Министър Аврамова е запознала посланик Мустафа с големите инфраструктурни обекти, които се изпълняват в момента. Това са автомагистралите "Хемус" и "Европа", както и скоростният път Видин – Ботевград в участъците Мездра – Ботевград и Видин – Макреш.

Посочено е било още, че предстои изграждането и на тунел под връх Шипка, за който има обявена обществена поръчка. До края на годината се очаква да бъде обявена и процедура за изграждането и на пътя Русе – Велико Търново, е казала още Петя Аврамова.

Друг стратегически обект в плановете на правителството е завършването на автомагистрала "Черно море", за която се търсят възможности за реализация и чрез публично-частно партньорство.

Министър Аврамова е заявила, че всички компании, които имат капацитета да изпълняват такива инфраструктурни обекти, могат да се включат в публичните търгове.

По време на извънредното положение, заради коронавируса, работата по големите инфраструктурни обекти в страната не е спирала, е казала още Петя Аврамова по време на разговора. Тя е посочила, че работата на строителните фирми ще помогне за икономическото стабилизиране на страната и за излизане от кризата.

Посланик Мустафа благодарила за конструктивното партньорство между МРРБ и американското посолство у нас. Тя е поздравила българското правителство за мерките, които е предприело във връзка с осигуряване безопасността на хората по време на пандемията с коронавируса.

mediapool.bg