Кламер БГ - Бизнес новини: Акцията срещу ЕРП-тата може да отблъсне чуждите инвеститори

Акцията срещу ЕРП-тата може да отблъсне чуждите инвеститори

Бизнес

|
Пет, 25 Апр 2014г. 13:49ч.
Акцията срещу ЕРП-тата може да отблъсне чуждите инвеститори

Своята силна загриженост заради процедурата по отнемане на лицензите на трите електроснабдителни дружества у нас и предупреждение, че това може да откаже много инвеститори да дойдат в България е изразила най-голямата европейска бизнес организация "Бизнес Юръп" в писмо до българския премиер Пламен Орешарски. Това съобщи в петък по време на общото събрание на Българската стопанска камара, която е член на оржанизацията, Жером Шовен, зам.-генерален директор на "Бизнес Юръп".

Предупреждението му е поредното подобно, което българското правителство получава заради атаката си срещу австрийската ЕВН и чешките ЧЕЗ и "Енерго-Про", които у нас притежават електроразпределителната мрежа и имат по две предприятия - електроразпределително (ЕРП) и електроснабдително. В началото на април дори еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер заяви, че страната ни е застрашена от наказателна процедура заради акциите по отнемане на лицензите на трите частни дружества и заради проекта за газопровода "Южен поток". Въпреки това кабинетът продължава да упорства и по двата въпроса.

На срещата присъстваха и самият Орешарски и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който в отговор на думите на Шовен даде станалата му дежурна реплика, че "нашето желание е чуждестранните компании, които са в България, да спазват българското законодателство, да уважават българските институции и да имат същото поведение, което имат и в собствените се държави".

"Само така може да имаме конкретен диалог и заедно да намираме решенията", каза Стойнев по повод спора между ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про" с държавната "Национална електрическа компания" (НЕК) за прихванати от трите електроснабдителни дружества близо 350 млн. лв. от дължими от тях суми за закупена електроенергията заради борчове с около 100 млн. лв. повече на самата НЕК към тях. Жалба от страна на НЕК в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) доведе до започване в средата на март на процедура по отнемане на лицензите на доставчиците на ток. Решението дали това ще се случи се очаква да бъде взето от регулатора на заседание на 28 април.

Междувременно обаче ЧЕЗ започнаха преговори с НЕК по сключване на споразумение за уреждане на въпроса с взаимните задължения. Преди два дни от ЕВН също внесоха предложение в НЕК за уреждане на съществуващия търговски спор между двете компании за невъзстановените разходи на частната компания, произтичащи от задължението за изкупуване на енергията от ВЕИ производители. Офертата бе изпратена и до ДКЕВР, от която пък ЕВН поиска отлагане на насроченото за 28 април нейно заседание, за да може да се запознае с представените допълнително от НЕК доказателства срещу доставчиците.

"Смятаме, че всички спорове с тези компании трябва да са предмет на разглеждане от търговските съдилища, а не да се решават по административни начини", каза в петък Жером Шовен. На същото становище са и трите частни предприятия. Според представителя на европейския бизнес отнемането на лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", освен всички други негативни последици, би могло да откаже много потенциални инвеститори от това да дойдат в България.

Стойнев от своя страна посочи, че диалогът по спора продължава. "Една компания е с две крачки пред другите две ЕРП-та, готови са за съвместни действия, т.е. признава се част от вината, така че на базата на диалог трябва да се намира най-правилното решение", заяви министърът.

По-късно през деня четири профсъюза в ЕВН от структурите на КТ "Подкрепа" и КНСБ внесоха в ДКЕВР над 1600 картички, върху които предишния ден служители на компанията собственоръчно са написали послания към регулатора и са изразили в тях своето становище за процедурата по отнемане на лицензите.

Така синдикалните организации и служителите изразяват своето несъгласие със започнатата от ДКЕВР процедура за отнемане на лицензията на дружеството, което е "коректен работодател, даващ хляб на хиляди семейства, крупен данъкоплатец за държавната хазна и част от енергийната сигурност на страната". В посланията те изразяват надежда, че ще бъде взето "единственото разумно решение, а именно прекратяване процедурата по отнемане на лицензията".

mediapool.bg