Кламер БГ - Бизнес новини: Акциите на Телеком Аустрия поскъпнаха след предложение на милиардера Карлос Слим

Акциите на Телеком Аустрия поскъпнаха след предложение на милиардера Карлос Слим

Бизнес

|
Четв, 24 Апр 2014г. 13:52ч.
Акциите на Телеком Аустрия поскъпнаха след предложение на милиардера Карлос Слим

Предложението за придобиване на Telekom Austria от страна на мексиканския милиардер Карлос Слим допринесе за сериозен скок на цената на акциите на групата в четвъртък, предаде Ройтерс, цитиран от Инвестор.бг.

Цената на книжата скочи с 8.3% до 7.20 евро за брой. Слим направи оферта за придобиване на цена за акция от 7.15 евро.

Концернът на Слим America Movil Group притежава 26.8% от австрийския телеком, който е собственик на българския оператор Mobiltel. В сряда вечерта мексиканците са подписали договор с основния акционер в телекома – австрийският държавен инвестиционен фонд ÖIAG, който държи други 28.4%. В бъдеще двамата партньора планират да обединят пакетите си и така да си осигуряват контрол върху компанията.

Споразумението е нов опит на America Movil за по-сериозно навлизане в Европа. Мексиканската компания се сблъсква с все по-сериозни регулации в Мексико и нарастваща конкуренция в Латинска Америка. Тя също така претърпя през последните месеци различни пречки в опитите си да се разшири в Европа.

"Споразумението гарантира блокиращо малцинство и ключови постове в държавния холдинг и ще даде възможност на Telekom Austria да се впусне сериозно на гарантиращия "огромен растеж" пазар в Източна и Централна Европа, заяви Рудолф Кемлер, ръководител на държавния инвестиционен фонд ÖIAG.

След като сделката се осъществи, America Movil ще получи "оперативни отговорности" в Telekom Austria, която има присъствие освен в България и в Беларус, Хърватска, Сърбия, Македония, Лихтенщайн и Словения, както и в самата Австрия.

Към края на 2013 г. Telekom Austria има 2.6 млн. абоната на фиксирани линии, 20.1 млн. абоната на мобилни услуги и приходи в размер на 4.184 млрд. евро.

Споразумението е десетгодишно с опция за удължаване за още пет години, се казва още в изявлението на ÖIAG. Австрийският фонд ще запази правото си да определя главния изпълнителен директор на Telekom Austria и председателя на Надзорния съвет.

mediapool.bg