Кламер БГ - Бизнес новини: Актуализираният украински бюджет предвижда 2.16 млрд. долара за газовия дълг

Актуализираният украински бюджет предвижда 2.16 млрд. долара за газовия дълг

Бизнес

|
Пон, 12 Май 2014г. 16:13ч.
Актуализираният украински бюджет предвижда 2.16 млрд. долара за газовия дълг

В актуализирания държавен бюджет на Украйна за 2014 г. са предвидени 2.16 млрд. долара за разплащане на дълговете за внос на руския газ, съобщи финансовият министър на страната Александър Шлапак на брифинг в понеделник.

"Нашата принципна позиция е, че ще платим веднага ако руснаците са готови до края на годината да продължат цената на газа от 268.5 долара за 1000 куб. м", каза той.

Такава бе цената на руския природен газ за първото тримесечие на 2014 г., когато все още действаха двете отстъпки в тарифите, дадени от "Газпром". От април обаче тарифата скочи над 480 долара, а заради борча от над 3.5 млрд. долара на "Нафтогаз" от юни Москва въвежда ограничаване на доставките за Украйна само до обеми, съответстващи на внесени до края на май авансови плащания.

Сега Шлапак заяви, че в бюджета е предвидено набирането на 2.16 млрд. долара чрез държавни облигации, за да може "Нафтогаз" да се разплати с "Газпром".

Готовността за уреждане на дълга към с "Газпром" до десет дни обяви миналата седмица и премиерът на Украйна Арсений Яценюк, но в случай, че руската компания върни старите цени на газа.

mediapool.bg