Кламер БГ - Бизнес новини: Азербайджан готов да инвестира в газохранилището в Чирен, ТЕЦ-ове и "Химко"

Азербайджан готов да инвестира в газохранилището в Чирен, ТЕЦ-ове и "Химко"

Бизнес

|
Вт, 15 Апр 2014г. 18:15ч.
Азербайджан готов да инвестира в газохранилището в Чирен, ТЕЦ-ове и "Химко"

Азербайджан е готов да инвестира в разширяването на газохранилището в Чирен, ТЕЦ-ове и, вероятно, в азотно-торовия завод "Химко". Това стана ясно от изявлението на министъра на енергетиката Натиг Алиев, който имаше среща с премиера Пламен Орешарски и българския си колега Драгомир Стойнев в София.

В разговорите е била обсъдена и ситуацията в Украйна, както и диверсификацията на доставките на газ за България. Азербайджан може да доставя синьо гориво веднага, но България не е готова с интерконекторната връзка с Гърция, стана ясно от изявленията на двамата министри.

Драгомир Стойнев съобщи, че в понеделник е провел конферентен разговор с еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, който неотдавна му поиска обяснения за промените в енергийния закон, които засягат изграждането на газопровода "Южен поток", както и за заканата за отнемането на лиценза на снабдителите с ток. Стойнев не съобщи какво е казал на Йотингер, но уточни, че днес ще проведе още един разговор с него.

Азербайджан ще участва в Чирен при "привлекателни условия"

България и Азербайджан са обсъдили възможностите за развитие на газовата индустрия у нас, включително увеличаване на капацитета на газохранилището в Чирен. Азербайджан има огромен опит в това и държавната му компания може да осъществи разширяването "при привлекателни условия", каза Натиг Алиев.

Азербайджан има интерес и към инвестиции в ТЕЦ-ове в България, както и в азотно-торови заводи, каза Алиев. "Всички тези въпроси не представляват просто обмяна на мнения, работихме върху механизмите за тяхното реализиране", посочи енергийният министър на Азербайджан.

На експерти е възложено до две седмици да придадат на тези въпроси "достатъчно окончателен вид във формата на споразумения и договори", допълни Стойнев.

Двамата министри не уточниха дали става въпрос за торовия завод "Химко". Фалиралото предприятие се продава на търг, като държавата се готви да участва. Неотдавна Стойнев обяви, че към "Химко" има интерес от инвеститор, но той искал да го купи от държавата. Икономическият министър не обяви кой е инвеститорът, както и не обясни защо държи да купи завода от държавата, а не участва директно в търга.

България не е готова за доставките на газ от Баку

"Азербайджан няколко пъти е отбелязвал готовност да започне доставки за България, но нямаме достатъчно сериозни транспортни трасета, които да позволят диверсифицирането на доставките", каза още Алиев.

Той припомни, че в момента се строи Южният газов коридор, който през 2018-2019 г. ще донесе още около 10 млрд. куб. метра газ за Турция и Европа. Според Алиев това ще даде възможност и за решаване на проблема с доставките на газ за България, "нещо, за което говорим отдавна".

Драгомир Стойнев обяви, че почти наваксваме изоставането в изграждането на интерконекторната връзка с Гърция. Тази година се очаква да е готов техническият проект, а строителството да тръгне до края на годината или най-късно в началото на 2015 г. В края на април ще започнем да търсим и евентуално финансиране, като вече няколко банки са изявили желание да финансират тръбата със заеми, каза Стойнев.

Азербайджан купува газови компании в Гърция

Двамата министри са обсъдили и въпросът за доставка на втечнен газ от Азербайджан до гръцки пристанища.

Баку има намерение да закупи гръцката газоразпределителна компания ДЕСФА, съобщи Алиев.

В момента държавната петролна компания на Азербайджан СОКАР се конкурира с руския газов монополист "Газпром" за гръцката държавна газова корпорация ДЕПА (DEPA), която се продава като част от приватизационната програма на Гърция.

mediapool.bg