Кламер БГ - Бизнес новини: Аграрното ни аташе в Брюксел и бивш шеф на ДФЗ върнат във фонда

Аграрното ни аташе в Брюксел и бивш шеф на ДФЗ върнат във фонда

Бизнес

|
Четв, 10 Апр 2014г. 16:35ч.
Аграрното ни аташе в Брюксел и бивш шеф на ДФЗ върнат във фонда

Отново на работа в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е върнат един от скандалните бивши директори на ведомството, което разпределя милиарди евро от европейските фондове. След близо три години командировка в Брюксел уж като аграрно аташе, а всъщност като първи секретар на постоянното ни представителство в Европейската комисия, Светослав Симеонов е назначен на 20 март 2014 г. за главен експерт в дирекция "Договориране" на ДФЗ. Той обаче в момента е в болнични, съобщиха от фонда.

Поводът за връщането на Симеонов е одитният доклад на Главна дирекция “Земеделие”, в който страната ни е заплашена с глоба от 423 млн. лв. заради допуснати нередности по Програмата за развитие на селските райони през 2011 и 2012 г., според публикация на

в. "Труда".

Светослав Симеонов беше шеф на фонд "Земеделие" от 7 октомври 2010 до 31 март 2011 г. Той пое поста от скандалната директорка Калина Илиева., която бе уволнена от тогавашния министър на земеделието Мирослав Нйденов заради укривана бременност. По-късно стана ясно, че е била назначена с фалшива диплома, заради което и бе осъдена. Наследникът й обаче се оказа също забъркан в скандал с подслушване на Найденов, доносничене по нареждане на Илиева и предложение за подкуп за оказване на съдействие на определени фирми. Заради това и Симеонов и цялото тогавашно ръководство на ДФЗ бяха отстранени.

За награда Симеонов беше пратен в Брюксел въпреки острата съпротива на финансовия министър на кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков. На 15 юли 2011 г., със заповед на новия изпълнителен директор на ДФЗ Румен Порожанов Симеонов е командирован дългосрочно в Брюксел, но с временен дипломатически ранг на първи секретар на представителството на България в ЕК, макар в публичното пространство Найденов да обясняваше, че ще е аграрно аташе и ще координира работата на фонда със службите в ЕК и изпълнението на Програмата за развитие на селските райони.

В столицата на Белгия Светослав Симеонов изкарва две

години и седем месеца, през които България загуби на няколко пъти немалко неусвоени средства по ПРСР. От 20 март 2014 г. той е назначен в централата на ДФЗ в София като главен експерт в дирекция “Договориране”.

Така България остава само с две земеделски аташета в Париж и в Берлин, където бяха пратени съответно бившата шефка на "Връзки с обществеността и протокол" в агроминистерството и Петя Стелиянова, която бе шеф на отдел "Международни отношения" в земеделското ведомство.

Работата на аграрните аташета бе обект на проверка на служебният земеделски министър Иван Станков и на базата на този анализ трябваше да се прецени дали има смисъл от тяхната издръжка, но резултатите от този одит така и не бяха обявени.

mediapool.bg