Кламер БГ - Бизнес новини: Агенция отчита ръст на продажбите на жилища в София

Агенция отчита ръст на продажбите на жилища в София

Бизнес

|
Пон, 31 Март 2014г. 16:50ч.
Агенция отчита ръст на продажбите на жилища в София

Ръст на продажбите на жилища в София с 15% през първите три месеца на годината спрямо същия период на миналата, отчете агенцията за имоти "Бългериан Пропъртис".

Според данните на компанията през изминалите три месеца от годината пазарът в столицата е показал най-голяма активност в сравнение със същите периоди на изминалите години.

Освен продажбите има ръст и в запитванията с 30%, което се тълкува като индикация и за активни следващи месеци за имотния пазар в столицата.

Интересът на купувачите е насочен основно към покупка на апартаменти, а от къщи в София се интересуват около 18% от потенциалните купувачи.

Най-много продажби агенцията има в кварталите "Витоша" и "Младост" на цени между 600 и 750 евро/кв. м в зависимост от степента на завършване на имотите.

Средната цена на продадените апартаменти в София за първото тримесечие на годината е 730 евро/кв. м. Тя остава без промяна спрямо 2013 г. Най-купувани са жилищата до 50 хил. евро, както и тези в луксозния сегмент на цени над 120 хил. евро, сочат данните на "Бългериан пропъртис".

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити за покупка на имоти в София през изминалите три месеца е бил 26 хил. евро, показват още данните на агенцията.

mediapool.bg