Кламер БГ - Бизнес новини: Автопревозвачи заплашват с протести заради проблеми с лицензите

Автопревозвачи заплашват с протести заради проблеми с лицензите

Бизнес

|
Четв, 15 Май 2014г. 19:54ч.
Автопревозвачи заплашват с протести заради проблеми с лицензите

Ако до 15 юни държавните институции не предприемат конкретни мерки за решаване на проблемите им, международните автомобилни превозвачи заплашват с протестни действия, предаде БТА в четвъртък.

На национален форум в НДК от Съюза на международните превозвачи обявиха, че международният автомобилен превоз на товари е в криза и това се дължи на недостатъчно ефективната дейност на държавната администрация. Те настояха незабавно да се прекрати порочната практика за издаване на лицензи на превозвачи, които не отговарят на еврокритериите.

Организацията настояват да се затегне контролът върху издаването на лицензите и да се отнемат не правомерно издадените разрешителни. Браншовиците искат в най-кратки срокове да се предприемат ясни и категорични мерки по възстановяването на традиционните за България пазари за превоз в Турция, Близкия Изток и страните от бившия руски пазар, включително въвеждането на реципрочни такси за чуждите превозвачи, като по този начин пазарът се регулира съгласно принципите на лоялната конкуренция, искат още превозвачите.

В отговор зам.-министърът на транспорта Антон Гинев обясни, че преговорите с турската страна за уреждането на броя на разрешителните за извършване на превози през териториите на двете държави продължават, като за база ще се използва нератифицираната спогодба от 2012 г.

Като водач на работната група в преговорите с Турция зам.-министърът отбеляза, че основното искане на турската страна е за отпадане на платените разрешителни от 43 евро. Приходите в държавата от тези такси са около 20 млн. лева годишно. Турската страна обаче не е съгласна и готова да легализира напълно пазара за превози за трета страна, отбеляза Гинев. Той каза, че е възможно увеличаване на бройката разрешителни за българските превозвачи за трета страна, но при условие, че отпаднат платените разрешителни за турските превозвачи, но не е заявено точното количество.

От март т. г. страната ни е поискала Смесена комисия по автомобилен транспорт с Иран да преговаря по проблемните въпроси на международните превози, по които все още няма отговор от тяхна страна, информира Гинев. Като най-проблемни там той определи въведените митнически ограничения от иранска страна. Гинев посочи, че всички проблеми и с Турция, и с Иран са въпрос на двустранни спогодби, при които всяка страна в максимална степен защитава собствените си интереси, така ще постъпи и България.

По отношение на административните тежести, които международните превозвачи посочиха сред основните си проблеми, Гинев информира, че на 17 май в Министерския съвет ще се разгледа предложението за намаляване на таксите по тарифа 5, които Автомобилна администрация събира от превозвачите.

Ще бъде обсъдено и другото искане за отпадане на нотариалните заверки. Проблемът с кадрите в международните превози обаче трябва да се регулира от самия бранш, който да ги подготвя и задържа в страната, посочи Гинев.

mediapool.bg