Кламер БГ - Бизнес новини: Автомобилна компания има инвеститорски интерес в Плевен, може да открие 700 работни места

Автомобилна компания има инвеститорски интерес в Плевен, може да открие 700 работни места

Бизнес

|
Съб, 14 Май 2022г. 14:43ч.
Автомобилна компания има инвеститорски интерес в Плевен, може да открие 700 работни места

Автомобилна компания има инвеститорски интерес в Плевен, може да открие 700 работни места

Голяма автомобилна компания има инвеститорски интерес към Плевен и може да открие поне 700 работни места, каза пред журналисти министърът на иновациите Даниел Лорер. Той обаче не каза името на евентуалния инвеститор.

По думите му в рамките на седмица ще бъде обявен антиинфлационният пакет, чрез който с 2 милиарда лева ще бъдат подпомогнати и гражданите, и икономиката.

Според него ако икономическият растеж продължава, въпреки инфлацията тази година, ще "продължим да бъдем свидетели на сравнително забогатяване на българина спрямо предишното му състояние". "Първото тримесечие на годината българското производство е нараснало с 20 процента, отново над инфлацията, износът ни е 8 милиарда, което е рекорд за всички времена", каза Лорер.

За спрените доставки на руски газ към България министърът обясни, че се работи, "за да потушим кризата, която създаде Путин, спирайки газа за България". Той добави, че "Булгаргаз" продължава да работи за нови източници на газ и добави, че "със сравнително малката консумация в България това ще бъде постигнато".

"Мерките за освобождаване на българската енергийна зависимост от Путин вече започнаха и се вижда техният ефект. Скоро време България ще използва чувствително по-малко или изобщо никакъв руски газ. Следващата стъпка ще бъде петролът, който също ще бъде подменен с неруски. Това ще отнеме време, за да не е натоварваме българския потребител с цена", каза Даниел Лорер.

Той добави, че за правителството най-важен е българският икономически интерес, за да могат българските граждани да "преживеят тази криза с минимално намаляване на жизнения си стандарт, а българската икономика да продължи да е конкурентоспособна".

mediapool.bg