Кламер БГ - Бизнес новини: Авиопазарът у нас нараснал с 4 на сто през 2013 г.

Авиопазарът у нас нараснал с 4 на сто през 2013 г.

Бизнес

|
Нед, 23 Фев 2014г. 15:56ч.
Авиопазарът у нас нараснал с 4 на сто през 2013 г.

Българският авиопазар бележи ръст от 4 на сто през миналата година спрямо 2012 г., сочат данни на Асоциацията на българските авиокомпании, които бяха представени в неделя.

През 2013 г. през трите основни летища у нас - София, Варна и Бургас, с международни и чартърни полети са превозени близо 7 млн. пътници, съобщи председателят на организацията Светослав Станулов. От тях 4.129 млн. пасажери са ползвали международните редовни линии и това е ръст от 2.5 на сто спрямо 2012 г. При чартърите има ръст от 10 на сто и ползвали ги 2.7 млн. души. Съотношението редовни и чартърни полети е 60:40. На българските авиокомпании се падат 2.2 млн. превозени пътници.

Най-голям ръст на пасажерите отчита летище Варна, където са приети и изпратени с 18 на сто повече души. София и Бургас отчитат с 2 процента повече пътничи през 2013 г. спрямо предходната.

По вътрешни линии са превозени 354 хил. пътника за годината, като в участието на въздушните превози от и извън България основна роля има "България ЕР", следвани от "Болкан холидейз", "България ер чартър", "Ер Вия", които работят изключително активно.

Станулов коментира още, че четиримесечният чартърен сезон не може да покрие разходите за всички 12 месеца на годината, заради което част от авиокомпаниите изнасят флота си основно през зимата навън.

Българската авиация работи успешно по целия свят - Европа и Далечния Изток, Дубай, Виетнам, Пакистан, в Африка, и навсякъде по разширяване на пазара с успех, коментира Станулов. "Хели Ер" със седемте си самолета изпълнява от близо 10 години операции на ООН и като цяло можем като българи да се гордеем с авиацията си, заяви председателят на асоциацията.

Той прогнозира тази година ръст ва авиобизнеса между 3 и 5 процента.

Двадест и шест на сто е делът на нискотарифните авиокомпании. Една от основните пречки да нямаме още редовна линия до САЩ е проблемът на сигурността, за което има претенции от страна на американците към летище София. На останалите критерии сме отговорили, каза в отговор на въпрос Янко Иванов, директор на авиокомпания " България Ер", цитиран от БТА.

Частна българска авиокомпания е изпълнила 42 полета до Сочи по поръчки на Световната федерация по ски, което е около 90 процента от всички полети, с които спортистите са били превозени.

mediapool.bg